Landnummer 0035

De combinatie van toegangsnummer en landcode “0035” kan betrekking hebben op verschillende landen:

  • 00350 – Gibraltar
  • 00351 – Madeira
  • 00352 – Luxemburg
  • 00353 – Ierland
  • 00354 – IJsland
  • 00355 – Albanië
  • 00356 – Malta
  • 00357 – Cyprus
  • 00358 – Finland
  • 00359 – Bulgarije

Landnummer 0035

Het landnummer is het deel van een telefoonnummer dat verwijst naar het land dat je probeert te bereiken. Bij het bellen naar een gebied met een ander landnummer moet je voor het landnummer eerst de internationale toegangscode, intoetsen. De internationale code, ook wel exitnummer genoemd, om naar het buitenland te kunnen bellen is in Nederland (en nog heel veel andere landen) heel eenvoudig “00” (een dubbele nul). In telefoonnummers zie je het vaak geschreven staan als een plusteken.

Het landnummer is het deel van het telefoonnummer dat verwijst naar het land dat je probeert te bereiken en bestaat meestal uit minstens 1 tot maximaal 4 cijfers. De landnummers in de wereld zijn opgedeeld naar regio. 1: Noord-Amerika, 2: Afrika: 3&4: Europa, 5: Zuid-Amerika, 6: Australië en Antarctica, 7: Oost-Europa en Rusland, 8: Zuid-Azië, 9: Midden-Oosten. Alle landen, behalve Canada en Kazachstan, hebben hun eigen landnummer (Canada gebruikt het landnummer van de Verenigde Staten en Kazachstan dat van Rusland). Daarnaast zijn er bepaalde nummers gereserveerd voor satelliettelefoons en internationale gratis telefoonnummers.

Landcode

Als het gaat over telefoonnummers is landcode het synoniem voor landnummer. Het duidt de specifieke cijfercode aan die aan een bepaald land is toegewezen. Zo is de landcode voor Nederland 31 en die van België 32.

Zoals aangegeven zijn de landcodes in de wereld opgedeeld naar regio. Landnummers kunnen slechts voor 1 land gebruikt worden. Soms worden landnummers gewijzigd. Toen landnummer 37 van Oost-Duitsland niet langer gebruikt werd na de hereniging met West-Duitsland, werden de nummers 370-379 toegekend aan diverse landen die daarvoor nog geen eigen landnummer hadden, zoals Andorra en een aantal landen die daarvoor onderdeel waren van de Sovjet-Unie.

Netnummer

Een netnummer (in Nederland) of een zonenummer (in België) maakt deel uit van een nationaal telefoonnummer en duidt de regio of plaats aan. Vroeger sprak men in Nederland over kengetal, een term die nog steeds wordt gebruikt.

Netnummers zijn ingevoerd toen het mogelijk werd om zelf interlokale telefoongesprekken te voeren. Tot die tijd was altijd de tussenkomst van een telefoniste nodig en noemde men eenvoudig de plaatsnaam, gevolgd door het abonneenummer (of de naam van de abonnee).

Het landnummer 35 behoord toe aan meerdere kleine landen in Europa. De landen zijn met daarachter de volgnummers Gibraltar 0, Portugal 1, Luxemburg 2, Ierland 3, IJsland 4, Albanie 5, Malta 6, Cyprus 7, Finland 8 en Bulgarije 9. Onderscheid maak je door het 3e nummer. Ze vallen onder regio 3&4 te weten Europa. Om te bellen naar deze landen moet je eerst 00 te toetsen daarna 35 zo krijg je dus 0035 voor deze landen. Je kan ook +35 in toetsen.

Ben je gebeld door een +35 of 0035 nummer dan kwam het telefoontje uit een van deze landen, wil je zelf naar een van deze landen bellen dan gebruik je zelf dit landnummer met het volgnummer voor het land van je keuze.

In de ISO 3166-1 staat welke landcodes van welke landen zijn, de Internationale Organisatie voor Standaardisatie heeft dit zo bepaald. ISO komt van het Griekse woord isos wat gelijk betekend. De organisatie is gevestigd in Zwitserland, 165 landen doen mee met de ISO-normen van de organisatie. Sommige landen doen niet mee of maar gedeeltelijk mee. In Afrika zijn er enkele en in Azië. In Zuid-Amerika en in Europa zijn er weinig landen die niet mee doen. In Europa dit zijn Litouwen, Albanië, Montenegro en Moldavië. De ISO 3166-1 maak onderscheid tussen codes te weten Alfa-code 2 de landcode met twee letters, Alfa-code 3 de landcode in 3 letters en de nummercode bestaand uit 3 nummers.

Voor bovengenoemde landen zijn de Alfa-codes 2 , de Alfa-codes 3 en de nummercodes: GI, GIB, 292 voor Gibraltar, PT, PRT, 620 voor Portugal, LU, LUX, 442 voor Luxemburg, IE, IRL, 372 voor Ierland, IS, ISL, 352 voor IJsland, AL, ALB, 008 voor Albanië, MT, MLT, 470 voor Malta, CY, CYP, 196 voor Cyprus, FI, FIN, 246 voor Finland en BG, BGR, 100 voor Bulgarije.

Netnummer

De Netnummers ook wel regio nummers komen na het landnummer. Je moet dus altijd eerst het landnummer kiezen dan het netnummer. Pas hierna de rest van het telefoonnummer. Netnummers zijn regiogebonden, elke regio heeft een ander netnummer. Bekende netnummers in deze landen zijn de netnummers van de hoofdsteden. Wil je Sofia is het netnummer 02, bel je naar iemand in Sofia dan toets je eerst 00. Na de 00 de 35 en daarna een 9. Dan pas komt het netnummer 02. Voor Sofia bel je dus 0035902.

Meer:

Plaats een reactie