Landnummer 21

Landnummer 21: bestaat het wel?
Je bent gebeld door een nummer dat begint met +21 en nu wil je weten uit welk land je gebeld bent. In werkelijkheid heeft geen land uitsluitend een landcode +21. Het is een onvolledig landnummer. Niet ieder land heeft zoals Nederland namelijk maar een twee-cijferige landnummer. +21 wordt altijd gevolgd door nog een extra getal, wat bepaalt of het om Marokko, Algerije, Tunesië of Libië of Zuid Soedan gaat. Je bent dus door een Noord Afrikaans land gebeld.

Landcodes die beginnen met +21

Dit zijn de driecijferige landnummers van de landen die een landnummer hebben dat begint met +21:

  • Marokko: +212
  • Algerije: +213
  • Tunesië: +216
  • Libië: +218
  • Zuid Soedan: +211

De geschiedenis van het netnummer +21

Het had niet veel gescheeld of +21 (of 0021) zou wél een geldig netnummer zijn geweest. Oorspronkelijk was het namelijk de bedoeling dat +21 een soort universele code zou worden voor de Noord-Afrikaanse landen.

Toch is de geschiedenis niet zo gelopen en is dit plan afgeblazen. Het resultaat hiervan is dat ieder van de bovengenoemde landen zijn eigen netnummer heeft gekregen. In 2011 kwam daar Zuid-Soedan nog eens bij en kreeg dit land het netnummer +211. Dat is hetzelfde jaar waarin de bevolking van Zuid-Soedan per referendum met 98% voor zijn onafhankelijkheid stemde en die ook kreeg.m Zo is het netnummer dus ook nog eens een handig ezelsbruggetje voor dit historisch feit, want de laatste twee getallen van het landnummer van Zuid-Soedan zijn dus ook 11.

Landnummers die niet meer in gebruik zijn en beginnen met +21

Tot slot zijn er nog andere landnummers die beginnen met +21, maar die momenteel niet in gebruik zijn.

  • Deze landnummers zijn: +210, +214, +215, +217, en +219.

Vroeger waren deze landnummers nog gereserveerd voor Noord-Afrika, maar dat is heden ten dage niet langer het geval. Behalve dat deze landnummers niet meer zijn gereserveerd, zijn ze ook aan geen enkel land toegeschreven.

Mochten er in de toekomst weer referenda over onafhankelijkheid plaatsvinden in Noord-Afrika, is er dus kans dat het land dat hieruit voortkomt een van deze landnummers kiest. Toch kunnen in theorie ook (nieuwe) landen elders in de wereld één van deze landnummers kiezen, omdat ze tegenwoordig dus niet meer uitsluitend zijn gereserveerd voor Noord-Afrikaanse landen.

De volgende keer dat je door een +21 nummer wordt gebeld, let dan op of je een 1, 2, 3, 6 of 8 ziet. Dan weet je precies uit welk land je bent gebeld.

Meer:

2 gedachten over “Landnummer 21”

  1. Grote kans ook dat het iets vaags is als een onbekende uit dat gebied je benadert. Gaat om geld. Schijnt dat als je terugbelt, je een duur nummer treft.

    Beantwoorden

Plaats een reactie