Je hebt het vast al ooit eens moeten doen: bellen naar het buitenland. Bel je naar een mobiel telefoonnummer dan is het geen probleem. Probeer je echter een vast telefoonnummer te bereiken dan volstaat het niet om het letterlijke telefoonnummer in te toetsen. Je hebt dan de exit code, het landnummer en het regionummer nodig van het vaste nummer dat je probeert op te bellen. Maar hoe werkt dat nu en waarom is dat nodig? Lees hieronder meer over het bellen naar het buitenland.
Het landnummer
Het landnummer is het deel van het telefoonnummer dat verwijst naar het land of het gebied van het nummer dat je tracht te bereiken. Op Kazachstan en Canada na, die respectievelijk aansluiten bij Rusland en de Verenigde Staten, heeft elk land zijn eigen landnummer. Het landnummer wordt bijna altijd weergegeven in de vorm van een plusteken met daarna de cijfers die het landnummer uitmaken.
Het plusteken slaat op de internationale toegangscode, ook wel exit code genoemd, die je helemaal vooraan het nummer plaatst om het buitenland te bereiken. Deze internationale toegangscode is in Nederland (en in heel wat andere landen) simpelweg een dubbele 0. Wil je bijvoorbeeld vanuit Nederland een Belgische vaste lijn bereiken? Dan toets je eerst 00 in gevolgd door 32 (het landnummer van België) en dan pas het nummer in kwestie. Hieronder komt de landcode aan bod wanneer je naar het buitenland wilt bellen.
De landcode
De landcode is één van de vele synoniemen die er bestaan voor landnummer. De term landcode heeft echter ook een veel bredere betekenis dan enkel en alleen het nummer dat je bij internationale telefoontjes erbij moet plaatsen. Zo wordt de term landcode op verschillende domeinen van de samenleving bij wijze van internationale afspraak gebruikt. Elk land heeft een 2 en 3-letterige internationale afkorting.
Daarnaast heeft elk land ook een cijfermatige landcode, een eigen ISO-code, een extensie waarmee de websites van dat land online bereikbaar zijn, een landcode voor vliegtuigen, een landcode voor voertuigen en nog veel meer.
Netnummer
Ook de term netnummer wordt vaak gebruikt als een synoniem voor landcode. Ook dit verwijst dus naar de cijfercode die je nodig hebt om internationaal te bellen. Belangrijk om te weten is dat het telefoonnummer dat je moet intikken in vele landen naast de landcode en de exit code ook nog bestaat uit het regionummer. Dit nummer geeft aan in welke regio van het land het geadresseerde telefoonnummer terug te vinden is. Al deze elementen heb je dus nodig om internationaal te kunnen bellen!
Bellen naar het buitenland
Tijd voor een belletje naar je favoriete tante in Turkije, of die leuke oud-collega die is geëmigreerd naar Canada? Als je wilt bellen naar het buitenland, moet je de landcode van het land waar je naartoe belt aan het telefoonnummer toevoegen. Ieder land heeft zijn eigen internationale toegangsnummer. Hieronder lees je meer over landnummer, landcodes en netnummers.
Landnummers en landcodes
Een landnummer is een deel van een telefoonnummer dat verwijst naar een bepaald gebied of land. Wie belt naar het buitenland, zet het landnummer voor het telefoonnummer zelf. Hierbij haal je de eerste nul van dit telefoonnummer weg. Bel je bijvoorbeeld naar België? Dan gebruik je landnummer +32. Als het originele nummer 0101234567 was, wordt het nummer met de landcode dus: +32 01234567.
Wie het heeft over ‘landcodes’ bedoelt meestal de landnummers waar we het net over hebben gehad. Daarnaast bestaan er ook driecijferige landcodes en ISO-codes. Deze codes hebben echter niets te maken met telefonie.
Er zijn ook gebieden zonder eigen landcode. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Antarctica. Wanneer je naar Antarctica belt, voer je de landcode in van het land waartoe de basis waarnaar je belt behoort.
Een netnummer is een deel van een nationaal telefoonnummer. Vroeger noemde men een netnummer ‘kengetal’. Als je vroeger naar een andere plaats belde, kreeg je een telefonist(e) aan de lijn. Je diende dan de plaats te noemen waar je naartoe wilde bellen. Vervolgens zorgde de telefonist(e) ervoor dat je werd doorgeschakeld naar de juiste regio.
Tegenwoordig zorgt het invoeren van het netnummer hiervoor. In Nederland bestaat het netnummer sinds 1965 uit drie of vier cijfers en begint altijd met een 0. Wanneer je in Nederland met een vast toestel belt naar een ander vast toestel in je eigen regio, is het niet nodig om het lokale netnummer in te voeren. Als het volledige telefoonnummer bijvoorbeeld 0123 123456 is, hoef je alleen het laatste deel, dus 123456 in te toetsen. Bel je met een mobiele telefoon? Dan is een netnummer altijd nodig. Je voert in dit geval dus het volledige nummer, 0123 123456 in.
Caribisch Nederland en Curaçao vallen onder landcode 599. Er bestaat officieel geen netnummers in Caribisch Nederland, maar ieder eiland heeft een bepaald nummer waarmee haar telefoonnummers beginnen. Voor Bonaire is dit een 7, 3 voor Sint Eustatius, 4 voor Saba en 9 om naar Curaçao te bellen.
Welke nummers zijn dit :
011900537
092120144
02661711
092120149
Als voorbeeld staat er voor nellen naar België:
Dan gebruik je landnummer +32. Als het originele nummer 0101234567 was, wordt het nummer met de landcode dus: +32 01234567.
Moet dat laatste nummer niet
+32 101234567
(^_^)