Landnummer Duitsland

Het landnummer van Duitsland is “+49”. Vóór de Duitse hereniging gebruikte West-Duitsland (inclusief West-Berlijn) deze landcode al, terwijl Oost-Duitsland “+37” gebruikte. Ook de netnummers en netwerken verschilden. Hier kwam verandering in vanaf 1992, 2 jaar na de Duitse hereniging, wanneer de telefoonnetwerken dus samengevoegd werden onder de landcode “+49”.

Landnummer van Duitsland, nieuwe “03” staten

Nieuwe staten kregen daarbij een nieuwe netnummer “03” toegekend, soms nog gevolgd door het vroegere, Oost-Duitse netnummer (zonder de eerste “0”). Een voorbeeld is Leipzig, dat eerste “041” als code had en ondertussen “0341”. Sommige oudere netnummers werden echter ook gewoon gewijzigd, zoals dat van Zossen: van “0323” naar “03377”. Het nummer van West-Berlijn (“030”) is vandaag de dag op heel Berlijn van toepassing.

Open telefoonplan

Landnummer Duitsland
De vlag van Duitsland

In 1997 werd het Duits telefoonnetwerk gedigitaliseerd en sinds 1998 is de regulering hiervan in handen van het Federale Netwerkagentschap van de Duitse Overheid (Bundesnetzagentur, BNetzA). Het agentschap heeft een volledig mandaat voor alle telecommunicatie en andere infrastructuursystemen.
Het agentschap hanteer een open telefoonnummerplan zonder vaste lengtes.

Als gevolg hiervan kunnen kiesreeksen sterk verschillen in lengte. Uitzonderingen zijn sommige niet-geografische gebiedscodes waar voor abonneenummers een formaat met een vaste lengte wordt gehanteerd. Ook mobiele nummers hebben geen geografisch netnummer, maar niet-geografische codes (al naargelang de oorspronkelijke operator). Het voordeel van dit systeem is dat je de telefoonnummers kunt uitbreiden zonder bestaande nummers in trekken of te wijzigen.

Het nieuwe telefoonplan van 2010

Op 3 mei 2010 werd in Duitsland een nieuw nummerplan geïntroduceerd. Sindsdien hebben nieuwe vaste telefoonnummers een standaardlengte van 11 cijfers, inclusief het netnummer maar zonder het voorvoegsel van de “0”. Netnummers bleven wat ze waren en zijn dus nog steeds variabel in lengte. Uitzonderingen op de nieuwe 11-cijferige regel zijn slechts 4 steden: Berlijn, Frankfurt, Hamburg en München. Zij hebben een 2-cijferig landnummer gevolgd door een 10-cijferig nummer. Dit komt omdat abonneenummers niet langer dan 8 cijfers mogen zijn.

Geografische landcodes

Het Duitse telefoonnetwerk maakt gebruik van 5200 geografische landcodes, waarvan de lengte varieert van 2 tot 5 cijfers. De varianten met 5 cijfers worden daarbij alleen toegewezen in de nieuwe staten (prefix 03). In het algemeen beginnen geografische landcodes zo met de cijfers “02” tot “09”, terwijl andere niet-geografische gebiedscodes (inclusief mobiele telefoons) zijn toegewezen aan “01” en netwerkdiensten aan “11”.

Correctie, tip of vraag? Stuur ons een e-mail of reageer hieronder.

Meer:

1 gedachte over “Landnummer Duitsland”

Plaats een reactie