Frankrijk

De Franse landcode is “+33”. Wanneer je vanuit het buitenland naar Frankrijk belt, heeft het nummers de volgende structuur: “00 33 XX XX XX XX”. Sinds 1996 hanteert Frankrijk namelijk een 10-cijferig systeem. Lees hieronder verder over het landnummers, landcode en netnummer van Frankrijk.

Het +33 nummerplan, landnummer Frankrijk

Het Franse telefoonnummerplan wordt niet alleen gebruikt in Frankrijk zelf (grootstedelijk Frankrijk), maar ook voor de Franse overzeese departementen (Départements d’Outre Mer, DOM) en sommige overzeese collectiviteiten (collectivités territoriales). Het plan maakt gebruik van een gesloten nummerschema met 10 cijfers, waarbij de eerste 2 cijfers het gebied aangeven. De Franse telefoongebieden zijn:

 • Landnummer Frankrijk
  De vlag van Frankrijk

  01 — Île-de-France;

 • 02 — Noordwest-Frankrijk;
 • 03 — Noordoost-Frankrijk;
 • 04 — Zuidoost-Frankrijk;
 • 05 — Zuidwest-Frankrijk;
 • 06 en 07 — Mobiele telefoondiensten;
 • 08 — Gratis nummer (numéro vert) en shared-cost diensten;
 • 09 — Niet-geografische nummer (voorheen “087”).

Alle geografische nummers worden gebeld in het 10-cijferige formaat, zelfs voor lokale gesprekken. Wanneer je Frankrijk vanuit het buitenland belt, moet de eerste nul worden weggelaten. Om bijvoorbeeld een nummer in Zuidwest-Frankrijk te bellen, voer je dus “+33 5 XX XX XX XX” in.

DOM +33 nummers

De Franse overzeese departementen Guadeloupe, Martinique, Frans Guyana en Réunion hebben afzonderlijke landcodes, hoewel ze worden behandeld als onderdeel van het Franse nummerplan. Er zijn ook rechtstreekse nummers voor oproepen tussen de DOM’s (inclusief de collectivités territoriales) en grootstedelijk Frankrijk. Guadeloupe deelt de landcode met de collectiviteiten Saint Barthelemy en Saint Martin. Oproepen tussen de DOM’s en het moederland vereisen dat alleen de “0” wordt gebeld. Sinds 2001 hebben deze nummers hetzelfde 10-cijferige formaat als het moederland, waarbij de landcode als geografische code wordt gebruikt.

Andorra en Monaco

Tot 17 december 1994 maakte Andorra deel uit van het Franse nummerplan, met nummers beginnend met “628”. Tegenwoordig is de landcode “376”. Bijgevolg moeten alle oproepen van Frankrijk naar Andorra worden gekozen in het internationaal formaat “00 376” plus het telefoonnummer; terwijl oproepen van Andorra naar Frankrijk de internationale code volgen met “+33” plus het telefoonnummer. Op 21 juni 1996 heeft ook Monaco zijn eigen landcode “377” goedgekeurd, ter vervanging van “+33 93”.

Meer nummers/codes:

Plaats een reactie