Landnummer Italië

De landcode / landnummer van Italië is “+39”. Het internationale voorvoegsel is “00”, zoals standaard in de meeste Europese landen. Telefoonnummers in Italië worden gedefinieerd door een telefoonnummerplan dat is ingedeeld naar soorten services. Vaste nummers en mobiele nummers zijn gemakkelijk herkenbaar: de eerste beginnen met “0” en de laatste begint met “3”. Andere begincijfers geven andere diensten aan, zoals noodnummers (1) of gratis nummers (8).

Landnummer Italië, het +39 nummerplan

Landnummer Italië
De vlag van Italië

Italië maakt gebruik van een open nummerplan waarbij de lengte van de telefoonnummers van abonnees varieert van 6 tot 11 cijfers. De kiesprocedures voor bellers bepalen dat het volledige telefoonnummer altijd moet worden gebeld, inclusief het netnummer, dat “prefix” wordt genoemd (“prefisso”).

Bij het communiceren van telefoonnummers is het daarbij gebruikelijk om de cijfers te groeperen, maar er zijn hiervoor geen vaste regels. Hetzelfde telefoonnummer zal dus waarschijnlijk door verschillende mensen anders worden geschreven of uitgesproken.

Verschillende symbolen kunnen worden gebruikt om cijfers te groeperen: ruimtes zijn normaal, maar puntjes en koppeltekens worden ook vaak gezien. De minimale lengte is 3 cijfers en het maximum is 12.

Vaste +39 nummers

Vaste telefoonnummers beginnen met het cijfer “0”. Ze zijn 6 tot 11 cijfers lang en zelden korter dan 9 cijfers. Ze zijn samengesteld uit een voorvoegsel met variabele lengte gevolgd door een abonneenummer met variabele lengte. Voorvoegsels worden op geografische basis toegewezen, te beginnen in het noorden van het land. Zo heeft Rome bijvoorbeeld het voorvoegsel “06”, Milaan “02”, Napels “081” en Turijn “011”.

Heb je telefoon gekregen van een nummer dat begint met 0039 of ben je op zoek naar meer informatie over landnummer 0039? Dan ben je hier aan het juiste adres voor deze informatie. Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat landnummer 0039 eigenlijk landnummer 39 is. Landnummer 39 is toegekend aan Italië. Wil je dus een telefoonnummer bellen in de laars van Europa? Dan is landcode 0039 een onmisbaar onderdeel van het nummer.

Over landnummer 0039

Landnummer 0039 wordt vaak geschreven als +39 en is het voorvoegsel dat je in moet tikken om een toestel in Italië te bereiken. Hoe gaat dat dan allemaal concreet in zijn werk? Als we even kort door de bocht gaan komt het erop neer dat elk land een eigen landnummer toegekend heeft gekregen (op een paar uitzonderingen na). Het landnummer is wat je voor het lokale nummer moet intoetsen om in het juiste land terecht te komen. Wat komt die 00 daar dan doen?

Dat is de internationale exit code die je moet intoetsen om een telefoontje richting het buitenland te plegen. De 00 is dus wat je nodig hebt om naar een ander land te bellen. De 39 is het landnummer dat je nodig hebt om aan te geven dat je naar Italië wilt bellen.

Dat is dan ook de reden dat het als wereldburger geen fout idee is om in jouw contactenlijst alle nummers op te slaan met een 00 ervoor. In moderne smartphones kan de 00 ook vervangen worden door een plusteken. Op deze manier heb je altijd de juiste exit code opgeslagen staan. Vervolgens? Enkel en alleen nog de juiste landcode toevoegen. Lekker simpel.

Landcode 0039

Heel wat websites en mensen verwarren de term landcode met landnummer. Nochtans heeft landcode een duidelijk onderscheiden betekenis. Zo is landcode 39 verbonden aan het telefoonnetwerk van Italië, maar Italië kent daarbuiten ook tal van landcodes. Zo is er de 2-letterige code IT, de 3-letterige code ITA, de cijfercode 380, de ISO-code ISO 3166-2:IT, de internet-extensie .it, de landcode voor vliegtuigen I en de landcode voor voertuigen I.

Netnummer 0039

Ook netnummer is vaak een synoniem van landnummer en ook netnummer heeft een duidelijk onderscheiden eigen betekenis. Het netnummer slaat op het oude zonenummer dat nog net iets specifieker aangeeft naar waar je belt binnen een land. Dit nummer is echter een onderdeel van elk gewoon nationaal telefoonnummer en hoef je dus niet apart op te zoeken.

Mobiele telefoonnummers

Mobiele telefoonnummers beginnen met het cijfer “3” en zijn over het algemeen 10 cijfers lang. Het is nog steeds mogelijk, maar zeldzaam, om vroege 9-cijferige nummers te vinden. De eerste 3 cijfers van de mobiele telefoonnummers vormen het mobiele prefix en identificeren de mobiele netwerkoperator die het nummer heeft toegewezen.

Noodnummers en anderen

Italiaanse noodnummers beginnen met het cijfer “1”. Het Europese noodnummer “112” is van toepassing. Nummers beginnend met “4” worden gebruikt voor specifieke telefoondiensten zoals voicemail en verschillende informatieservices. Het cijfer “7” wordt gebruikt voor internetdiensten zoals virtuele faxnummers en dial-up internettoegang. Nummers die beginnen met de cijfers 2, 6 en 9 zijn momenteel niet toegewezen en gereserveerd voor toekomstige doeleinden.

Meer te weten komen over Italië, bijvoorbeeld over de vlag van Italië of over de hoofdstad zelf? Daar is op het internet veel informatie over te lezen.

Meer:

Plaats een reactie