Landnummers Europa

Telefoonnummers in Europa worden beheerd door de nationale telecommunicatieautoriteiten van elk land. De landcodes beginnen in de eerste plaats met 3 of 4. Sommige landen, die volgens de criteria van Kopenhagen als onderdeel van Europa worden beschouwd, hebben landcodes uit Azië, beginnend met 9. De internationale toegangscode (het trunk-prefix) is gestandaardiseerd als “00”, zoals aanbevolen door de International Telecommunication Union (ITU). Lees in dit artikel meer over de landnummers in Europa.

Informatie over de landnummers in Europa.

Europese Economische Ruimte
Het telefoonnummerplan van Europa reguleert de zogenaamd Europese Economische Ruimte (EER). Lidstaten passen de roaming reglementen van de Europese Unie (EU) toe. Deze verordening heeft uiteindelijk, op 15 juni 2017, ook geleid tot de afschaffing van alle roaming kosten voor tijdelijke roaming bij reizen binnen de EER.

Roaming wetgeving

De roaming verordening van 2012 (EU nr. 531/2012, ook wel “Eurotarief” genoemd) regelt de heffing van roaming kosten binnen de EER. De EER bestaat uit de lidstaten van de EU, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Ze regelt de kosten die mobiele netwerkoperators aan abonnees kunnen opleggen voor het gebruik van telefoon- en datadiensten buiten de lidstaat van het netwerk. Daarnaast regelt ze ook de kosten die operatoren elkaar kunnen aanrekenen om elkaars abonnees toegang te geven tot de netwerken.

Sinds 2007 hebben de roaming verordeningen de maximaal toegestane roaming tarieven gestaag verlaagd. In december 2016 hebben de vertegenwoordigers van de lidstaten gestemd om alle roaming tarieven uiterlijk in juni 2017 af te schaffen. Het is Verordening (EU) 2017/920 die de daad bij het woord voegt. Ze leidt tot de afschaffing van alle roaming tarieven voor tijdelijke roaming binnen de EER.

Landnummers

De Europese landnummers beginnen doorgaans met een 3 (zoals de Nederlandse +31) of een 4 (zoals de +44 van het UK). Dit 3- of 4-nummer is wat je invoegt na de internationale toegangscode 00. Sommige Europese landen (die voldoen aan de criteria van Kopenhagen) hebben een Aziatisch landnummer, beginnend met 9. Dit zijn Turkije (+90), Azerbeidzjan (+994) en Georgië (+995). Armenië (+374) en Cyprus (+357) liggen dan weer in de Aziatische regio met een Europees landnummer.  Tot slot zijn de dienstnummers van de EU geharmoniseerd. Je belt overal 112 om de nooddiensten op te roepen.

Lees hier meer over het bellen naar het buitenland.

Iets verbeteren? Stuur ons een e-mail of vul hieronder het formulier in.

Plaats een reactie